Siirry suoraan sisältöön

Kotkan teatteri – antoisaa ammattilaisteatteria

Ihmisiä teatterissa

Kotkan teatteri sijaitsee Kotkassa, Keskuskadulla. Teatterinjohtaja on Miko Jaakkola ja hän luotsaa teatterin tekijöitä eteenpäin ammattilaisen ottein. Selkeästi, sillä hän on valmistunut vuonna 2000 Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi. Teatterissa itsessään on kaksi erillistä näyttämöä sekä kolmas Satamakadulla toimivassa ravintola Kairossa vielä yksi näyttämö lisää, jota he käyttävät tarvittaessa. Suurella näyttämöllä on paikkoja yleisölle 360 ja Naapuri -näyttämöllä 160.

Ennen kuin Kotkan teatteri perustettiin, oli siellä paljon harrastusteatteritoimintaa. Myös vierailevia teattereita nähtiin, ainakin Helsingistä ja Viipurista asti saapuneita. 1900-luvun alussa Kotkaan rakennettiin työväentalo, jonka rakentamisesta syntyneiden velkojen maksuun kaivattiin rahaa.

Teatterista rahaa velkoihin

Kotkan työväenteatteri syntyi siis, kun teatteriesityksillä kerättiin rahaa velkojen maksuun. Maineikkaita teattereita kymenlaaksossa siis on. Myös Kouvolan teatteri tulee luonnollisesti lukea mukaan näihin. Se on luokiteltu keskisuureksi ammattilaisteatteriksi. Jatketaan kuitenkin Kotkasta. Kymmenisen vuotta työväen teatterin perustamisen jälkeen sai alkunsa porvaritaustainen, kilpaileva Kotkan Näyttämö.

Kotkan teatteri syntyi näiden kahden yhdistyttyä. Tarkemmin ottaen nimi on Kotkan kaupunginteatteri. Näissä Keskuskadun tiloissa se on toiminut aina vuodesta 1948 asti, joskin rakennusta laajennettiin ja peruskorjattiin vuosina 2004-2005. Teatteri on erikoistunut musikaaleihin sekä laatudraamaan, joten katsottavaa löytyy moneen makuun. Koska kyse on ammattilaisteatterista, ovat näyttelijätkin ammattilaisia.

Millainen on hyvä teatteri?

Makuja on monia, mutta aivan yleisellä tasolla ajateltuna, millaiset asiat tekevät teatterista hyvän? Listasimme muutamia asioita, jotka tähän voisivat vaikuttaa.

  • Tunteet heräävät. Olivat ne sitten itkua tai naurua.
  • Ääniin ja lavasteisiin on kiinnitetty kunnolla huomiota.
  • Rehellinen kuvaus asioista.

Iloa ja voimaa tiimityöstä

Teatterinjohtaja ei suinkaan ole ainoa, joka teatterissa tekee töitä. Eivätkä näyttelijätkään. Se vaatii suuremman henkilöstön, jotta homma hoituu. Esimerkiksi lavasteet ja puvustus tulee hoitaa kuntoon. Ne eivät ole ollenkaan yhdentekeviä tai riitä jos ne ovat sinne päin. Porukka työskentelee hoitaakseen tarvittavat mahdollisimman tarkasti oikein.

Teatterinjohtaja on sen, joka johtaa teatteria kuin yritystä. Toki taiteellisella twistillä höystettynä. Lavasteista tehdään helposti liikuteltavia ja kasattavia, sillä voi olla, että niitä joudutaan vaihtamaan ripeäänkin tahtiin riippuen siitä, kuinka esityksiä on suunniteltu. Myös vaatteiden tulee sopia näyttelijöille ja olla tarvittaessa helposti vaihdettavissa, jos esityksen kohtaukset niin vaativat. Musiikki on melkoisen tärkeässä osassa myös tätä kulttuurinautintoa.