Suomessa Teatterin historia ulottuu niinkin kauaksi kuin 1640, tämä ei ole maailmanlaajuisesti pitkä historia teatterille, mutta Suomen eristyneissä oloissa se on pitkä aika. Suomen poikkeuksellinen sijainti on pitänyt maamme usein jälkijunassa monien asioiden tai ilmiöiden suhteen.
Joka tapauksessa kaikki alkoi Turun Akatemiasta, jossa oppilaista koottu ryhmä esitti saksalaisen ylioppilaskomedian Studentes. Tämä teatteriesitys esitettiin siis saksan kielellä. Ensimmäinen suomekielinen esitys esitettiin vasta niinkin myöhään kuin vuonna 1880 ja näytelmänä oli Aleksis Kiven Lea. Lean rooliin valittiin Charlotte Raa, joka ei puhunut lainkaa suomea. Raa kuitenkin opetteli vuorosanat hänelle varta vasten tehdyn ruotsinkielisen käännöksen avulla. Benjamin Leino esitti näytelmässä miespääosaa ja hänen tulkitsemansa rooli saikin valtavan suosion, pysyen ohjelmistossa seuraavat 20 vuotta.
Näytelmä Lea kertoo tarinan joka pohjautuu vahvasti Raamattuun ja Luukkaan evenkeliumiin.
Suomen ensimmäinen teatterirakennus sijaitsi Turussa ja valitettavasti tuhoutui Turun suuressa palossa vuonna 1827. Uusi teatteritalo vihittiin käyttöön vuonna 1839 ja se onkin edelleen suomen vanhin edelleen käytössä oleva teatterirakennus.
Aleksis Kivi itse oli hyvin epäilevällä mielellä varsinkin Lean rooliin valitusta Charlotte Raasta. Kiven mielestä rooliin olisi tullut valita joku kokeneempi ja täysin suomenkielinen näyttelijä.
Huomattavaa oli myös se, että Kivi ei koskaan ilmaantunut ensi iltaan. Kaikki suunnitelmat oli tehty valmiiksi, paikka varattu ja koko yleisö odotti myös itse näytelmän kirjoittajaa paikalle. Aleksis Kivi ei kuitenkaan koskaan saapunut teatteriin ja myöhemmin ilmoitti että oli lähtenyt veljensä luo Nurmijärven Raalaan.
Jokatapauksessa vaikka itse Aleksis Kivi ei esitykseen saapunutkaan, saavutti se huikean suosion yleisön keskuudessa.