Siirry suoraan sisältöön

Teatterista tai tanssista ammatti Suomessa?

Liiankin usein erilaiset produktiot taidealalla alkaa aina toteamuksella, ”rahaa meillä ei ole, mutta…”. Erittäin lahjakkaat osaajat joutuvat siis sinnittelemään useimmiten ilman minkäänlaisia apurahoja, mutta sitähän se oman intohimonsa toteuttaminen usein vaatii. Asennoituminen taiteisiin Suomessa on ainakin osittain, hieman stereotypisoiden melko epäsuotuisa, pilkaten taiteilijasielujen sitoutumatonta tai jotenkin laiskaakin elämäntapaa. Toki meitä on moneksi, eikä asiat ole näin mustavalkoisia. Eikä lauantai-iltana pitkän työviikon jälkeen nähtävää, viihdyttävää teatterinäytöstä katsota sillä ajatuksella, että miten paljon työtä produktion takana on ollut.

theatre

Kaikille taiteilijan elämä ei yksinkertaisesti sovi, sillä siinä jos jossain pitää sietää epävarmuutta, senkin suhteen että säännöllisiä, päivätyöstä kertyviä tuloja ei ole. Jos on onnekas, voi lykästää ja saada tällaisen työpaikan, mutta alalla pitää olla valmis myös sietämään epävarmuutta ja elämään epäsäännöllistäkin elämää, erilaisten, muutaman kuukauden tai vuoden pituisten produktioiden parissa.

Taiteiden osittain negatiiviseenkin maineeseen nähden Suomessa on tarjolla tasokasta koulutusta ja valmennusta. Vaihtoehtona ei suinkaan ole vain kuuluista teatterikorkeakoulu, vaan mahdollisuutta päästä kehittämään taitojaan on tarjolla ympäri Suomen. Ja yksinkertaisimmillaanhan voit vain itse kasata porukan, ja lähteä yhdessä tuumin harjoittelemaan, harjoitteluhan tekee mestarin!

Jos kuitenkin halajat teatterin tai tanssitaiteen pariin, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan opistolla pääset erittäin ammattitaitoisten opinojen parissa taiteiden maailmaan. Opinnot ovat lukuvuoden aikana niin monipuoliset ja useita eri tekniikoita jalähestymistapoja kattavat, että halajat sitten Teatterikorkeakouluun, Konservatoriolle tanssijaksi opiskelemaan, tai tanssiopettajan opintoihin, avittavat nämä opinnot sinua pääsykokeessa aivan varmasti.

dance

Erityisen tärkeää teatterialalla on pystyä työskentelemään monenlaisten ihmisten kanssa, sillä lähestulkoon kaikki produktiot ovat ryhmätöitä. Vaikka tekisitkin sooloa tai monologia, tarvitset muita peilaamaan tuotostasi ja antamaan palautetta.

Ei kuitenkaan kannata lannistua, vaikkei Teakin ovat aukeaisikiaan ensimmäisellä tai toisella yrittämällä, sillä keinoja päästä toteuttamaan taiteellisia lahjakkuuksiaan löytyy varmasti. Varteenotettavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kesäteatterit, erilaiset lyhyemmät produktiot ympäri Suomen, harrastajaryhmien kautta pääsy esiintymään tai pikkuhiljaa kansantietoisuuteen saapuvien tanssiteatterien parissa pääset varmasti nauttimaan olostasi. Olitpa sitten missä päin Suomea tahansa, jonkinlaista tarjontaa löytyy varmasti, millä pääsee alkuun. Tasokkaita, pienellä budjetilla, mutta erittäin kovalla osaamisella toimivia tanssiteattereita ovat esimerkiksi seinäjokinen Musiikkiteatteri Salama ja rovaniemeläinen Tanssiteatteri studio Solu.