Siirry suoraan sisältöön

Esittelyssä kolme teatteria Helsingissä

Nyt on aika tutustua Helsingin suosituimpiin teattereihin, joita ovat Kansallisteatteri, Helsingin Kaupunginteatteri sekä Svenska Teatern. Helsingissä on teattereita yhteensä toistakymmentä, jotka tarjoavat eri tyylisiä esityksiä. Teatteritoimintaa on ollut Helsingissä vuodesta 1800 luvulta lähtien.

kansallisteatteri

Kansallisteatteri

Suomen Kansallisteatteri on vuonna 1872 perustettu maailman vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Kansallisteatteri on suomen kansallinen päänäyttämö, jossa on esiintynyt useita merkittäviä näyttelijöitä, kuten Tauno Palo, Ansa Ikonen sekä Esko Salminen. Nykyinen teatterirakennus on kohonnut vuonna 1902 Rautatientorin varrelle. Kansallisteatterissa on vuosittain noin 15 ensi-iltaa ja ohjelmistossa on kaikkiaan yli 30 eri esitystä. Teatterinjohtajana on vuodesta 2010 toiminut Mika Myllyaho.

Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatteri on Helsingin teatterisäätiön ylläpitämä kansanteatteri. Teatterin historia johtaa juurensa vuoden 1900-luvun alkuun ja kaupunginteatteri on syntynyt Kansateatteri – Työväenteatterista vuonna 1948. Teatterinjohtajana on vuodesta 1998 ollut Asko Sarkola. Helsingin Kaupunginteatterissa on vuosittain noin 20 ensi-iltaa. Esityksiä on tarjolla vuoden aikana yhteensä noin 1000 ja teatterissa käy vuosittain noin 350 000 katsojaa. Helsingin Kaupunginteatterista tuli kaksikielinen vuonna 2005 teatterin yhdistyessä Lilla Teaternin kanssa.

Svenska Teatern

Svenska Teatern on Helsingissä toimiva ruotsinkielinen teatteri. Teatteri on saanut alkunsa vuonna 1827, kun Helsingin ensimmäinen teatterirakennus valmistui. Svenska Teaternin perustamisvuotena pidetään kuitenkin vuotta 1866, jolloin teatterin nykyinen rakennus on valmistunut. Teatterin kaunis rakennus sijaitsee Erottajalla Stockmannin lähellä. Teatterin erikoisuutena on se, että Mannerheimintien puoleinen julkisivu valaistaan eri värein meneillä olevan ohjelman mukaisesti. Vihreä tarkoittaa suomenruotsalaista draamaa, keltainen lasten ja nuorten näytelmiä, punainen musiikkiteatteria ja sininen näytelmiä maailmalta sekä teatteriklassikoita. Svenska Teatern tuottaa vuosittain keskimäärin 8 – 10 näytelmää ja tämän lisäksi teatterissa nähdään vierailevia esityksiä ja näytelmiä, jotka tehdään yhteistyössä muiden teattereiden kanssa.