Siirry suoraan sisältöön

Esittelyssä kolme erilaista teatteria Turussa

svenska teatern

Tällä kertaa teemme katsauksen Turun kolmeen erilaiseen ammattiteatteriin: Åbo Svenska Teateriin, Turun Kaupunginteatteriin ja Turun Linnateatteriin. Aloitamme maineikkaimmasta ja vanhimmasta teatterista eli ehkä hieman yllättäen Åbo Svenska Teaterista.

Åbo Svenska Teater

Åbo Svenska Teater eli Turun ruotsalainen teatteri on Turussa aivan Kauppatorin laidalla, Hansakorttelin vieressä sijaitseva Suomen vanhin teatteri vuodelta 1839. Tämän lisäksi rakennus, jossa teatteri toimii, on maamme vanhin yhä käytössä oleva teatteritalo. Teatteritalo edustaa uusklassismia, ja sen on suunnitellut arkkitehti Pehr Johan Gylich. Talossa on tietysti jouduttu tekemään useita remontteja sen käyttöönoton jälkeen, viimeksi vuonna 2005, jolloin teatterissa toteutettiin suuri paalutusurakka rakennuksen vajoamisen estämiseksi.

Jukka Aaltonen on toiminut Turun ruotsalaisen teatterin johtajana vuoden 2016 elokuusta lähtien. Teatterissa työskentelee vakituisesti noin 30 henkeä, ja ohjelmistoon kuuluu sekä musiikkia kuten jazzia, draamaa, komediaa ja erityisesti musikaaleja.

Turun Kaupunginteatteri

Turun Kaupunginteatteri on tarjonnut taidetta jo vuodesta 1946 lähtien ja oli Suomen ensimmäinen täyskunnallinen teatteri. Teatteri on toiminut vuodesta 1962 lähtien aivan Turun keskustan läheisyydessä, Aurajoen varrella kolmannessa kaupunginosassa sijaitsevassa teatteritalossa. Vuonna 2014 teatterirakennuksessa kuitenkin alkoi täysimittainen laajennus- ja korjausurakka, ja vuoteen 2017 asti Kaupunginteatteri toimii siis väistötiloissa Logomo-teatterissa. Lisäksi osa esityksistä nähdään Domino-teatterissa ja vaihtelevissa tiloissa ympäri Turkua.

Tällä hetkellä Turun Kaupunginteatterin toimitusjohtajana toimii Arto Valkama ja taiteellisena johtajana Mikko Kouki. Vuosittain tässä teatterissa käy noin 100 000 katsojaa, ja teatteri tuottaa vuosittain 8-10 ensi-iltaa ja useita vierailevaa näytöstä.

kaupunginteatteri

Turun Linnateatteri

Linnateatteri on perustettu vasta vuonna 2003, mutta on jo ottanut paikkansa turkulaisten sydämissä hervottomilla komedioillaan. Katsojaluvuissa tämä teatteri olikin vuonna 2013 eli vain 10 vuotta oviensa aukaisemisen jälkeen Suomen kuudenneksi suurin teatteri. Tällä hetkellä teatterinjohtajan saappaissa toimii Kalle Lamberg.

Teatteri pitää toimitilojaan pääosin keskustan läheisyydessä Linnankadulla, ja Kauppatorilta onkin vain alle 15 minuutin kävely Linnateatterille. Teatterissa on kaksi kotinäyttömöä kahdessa kerroksessa, Teatterisali ja Teatteriravintola, ja lisäksi kesäisin Linnateatterista voi nauttia myös Linnateatterin pihalla katetussa kesäteatterissa ja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Ohjelmistossa Linnateatterissa on niin komediaa, lastenteatteria, draamaa, stand-uppia kuin musiikkiakin.