Siirry suoraan sisältöön

Suomenruotsalaiset näyttelijät

Suomenruotsalaiset näyttelijät ovat tunnettuja.

Suomi on kaksikielinen maa, joten siksi myös tarvitsemme teatteria, joka on suunnattu ruotsinkieliselle väestöllemme. Mitään suoranaista rajaa ei voida vetää siihen, onko esitys suunnattu vain jommallekummalle kielelle. Esimerkiksi Svenska Teatern Helsingissä tarjoaa tekstitystä kaikkiin tuotantoihinsa. Käytännössä se tarkoittaa, että teatterin todellinen ystävä voi osallistua näihin näytöksiin ja nähdä suomenruotsalaiset näyttelijät lavalla, mutta seurata silti näytöstä suomeksi joko omalta kännykältä tai teatterilta saavalla lainalaitteelta. Kiinnostaako ruotsinkielinen teatteri?

Ovatko suomenruotsalaiset näyttelijät julkkiksia?

Ennen kuin mennään syvällisemmin näyttelijöihin, on pakko pohtia hetkisen sitä, ovatko suomenruotsalaiset julkkikset näyttelijöitä vai jonkin muun ammattiryhmän edustajia? Kyllähän tältä listalta löytyy myös näyttelijöitä, mutta siellä on paljon muitakin ammattiryhmiä edustettuina. Esimerkiksi Maria Sid voidaan laskea näyttelijäksi, mutta Peter Nyman on toimittaja ja Eva Wahlström puolestaan urheilija. Näiden lisäksi on monia muitakin, joten kaikki julkkikset eivät ole näyttelijöitä eivätkä toisaalta kaikki suomenruotsalaiset näyttelijät julkkiksia.

Palataan takaisin alkuperäiseen aiheeseemme eli näyttelijöihin. Ruotsinkielisiä ammattiteattereita on maassamme useita, niitä on ainakin Helsingissä, Turussa ja Vaasassa. Lisäksi on useampi harrastajateatteri, jotka ovat ihan yhtä lailla maininnan arvoisia kuin ammattiteatteritkin. Hyvin usein näyttelijöistä tulee kuin vaivihkaa julkkiksia esiintyessään teattereissa tai jonkin menestyvän elokuvan kautta. Se on täysin luonnollista ja monet ruotsinkieliset näyttelijät pystyvät esittämään rooleja myös suomeksi.

Missä suomenruotsalaiset julkkikset opiskelevat näyttelemistä?

Kaksikielisenä maana Suomi pystyy tarjoamaan myös näyttelijän koulutusta ruotsin kielellä. Ei tosin ole mikään ihme, jos suomenruotsalaiset näyttelijät tai ainakin jotkut heistä hakevat oppiaan ulkomailta esimerkiksi Ruotsin puolelta. Taideyliopistossa on silti ruotsinkielinen näyttämötaiteen koulutusohjelma. Se tarjoaakin hyvät eväät sille, että ruotsinkielisestä opiskelijasta tulee itsenäinen taiteilija, hänellä on paljon inspiraatiota sekä tavoitteena antaa itsestään valmistuessaan paljon ruotsinkieliselle teatterille. Koulutusohjelmalla on myös paljon yhteyksiä pohjoismaisiin sekä kansainvälisiin verkostoihin.

Mitä kaikkea suomenruotsalaiset näyttelijät opiskelevat teatteritaiteen alalla? Ensinnäkin opetus- ja tutkintokieli on ruotsi, mutta osa opetuksesta on englanniksi. Lisäksi joitakin valinnaisia aineita voi myös opiskella suomeksi. Joten tarjonta on varsin monikielistä. Pääaineena on näyttelijäntaide ja sen lisäksi on liikettä, ääntä, musiikkia, kontekstia sekä paljon muuta. Lopuksi tehdään opinnäytetyö. Opiskelu tapahtuu pääosin ryhmätyönä, mutta myös yksilön omia taitoja kehitetään.

Rahakkaat roolit vai onko niitä?

Roolit jakautuvat toisinaan niin, että rahakkaita rooleja saa ne, jotka ovat aikaisemminkin olleet esillä ja heidän roolisuorituksistaan pidetään paljon. Varmat suoritukset nostavat näyttelijöitä kuuluisuuteen, mutta silti maassamme on paljon ruotsinkielisiä näyttelijöitä, jotka ovat suorituksiltaan todella hyviä, vaikka eivät olekaan niin tunnettuja. He ahertavat teatterissa tai elokuvissa eivätkä juurikaan pidä meteliä itsestään. Jonkin herkullisen roolin saaminen on kuin Vapaakenttä eli kortit soljuvat oikeille paikoilleen ja peli päättyy onnellisesti.

Millaisiin ansioihin Suomen kovatuloisimmat näyttelijät voivat päästä? Artikkelista voi lukea, että vuositulot nousevat jopa yli 200000 euron ja moni kovatuloinen näyttelijä pääsee vielä yli 100000 tuhannen palkkioihin. Elokuvaroolien kohdalla näyttelijälle maksetaan kuvauspäivistä ja niihin sisältyy myös tekijänoikeuskorvaukset. Näyttelijät eivät saa rojalteja siitä, jos elokuva myy hyvin. Moni näyttelijä näyttelee vakituisesti teatterissa ja vapaa-ajalla elokuvissa lisätulojen takia.

Mistä suomenruotsalaiset näyttelijät voivat ponnahtaa julkisuuteen?

Monet näyttelijäksi valmistuvat ovat kiinnostuneita näyttelemisestä jo lapsena. Silloin on helppo osallistua harrastajateatteriin ja saada oppia näyttelemisestä aikuisten joukossa. Myös lastenteatterit usein roolitetaan lapsilla. Kun koulua on vähän aikaa käynyt, on mahdollisuus hakeutua lukioon, jolloin ilmaisutaidon lukio on esiintymisestä nauttivalle hyvä tapa edetä. Tällainen mahdollisuus on sekä ruotsin että suomenkielisillä.

Toisinaan etsitään nuoria erilaisiin produktioihin, jolloin sen kautta voi ponnahtaa näyttelijän uralla eteenpäin ja sitä kautta on helpompi hakeutua myös teatterikouluun. Produktiot voivat olla elokuvia, musikaaleja tai perinteisiä näytelmiä, mutta hetki on oikea, jolloin eteenpäin urallaan pääsee huomattavasti helpommin.

Monet suomenruotsalaiset näyttelijät ovat tunnettuja ruotsinkielisten puolella, vaikka suomenkielisillä ei heistä ole juurikaan mitään tietoa. Osa heistä myös tekee rooleja suomen kielellä, jolloin heidät voi bongata jostakin elokuvasta tai näytelmästä. Ruotsinkieliselle teatterille on maassamme kysyntää ja ohjelmistot ovat korkealaatuisia. Jos et ole koskaan käynyt katsomassa ruotsinkielistä näytelmää tai sinulla on ollut siihen kielisyyden takia kynnys, voit hyvin mennä teatteriin, jossa on käännöspalvelu.